Кузьминчик с

Історичні адміністративні поділи

Зафіксовано назви Кузьминець, Кузьминці. Перша згадка: кін.16 ст. Біля села були 2 печери, за переказами – сховки від татар [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 431].

Село розташовано на рр.Збруч та Муха (Вільхівка, Рудка).

Церква св.Михаїла відома з 1717 р. – дерев’яна, крита гонтою. Знову освячена в 1747 р. (ремонт ?). В 1760 р. була дубова, мала три чотиригранних верхи, над бабинцем – двосхилий дах. В 1831 р. була дуже ветха, крита соломою. Існувала до 1843 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]