Примітки

1. Див.: Труды этнограф[ическо]-статист[ической] экспедиции въ западнорусский край” П.П.Чубинскаго. Том 7-й, стр.375 і наступн[і]. – Прим. ред. „Українського етнографічного збірника”.

2. Грушевська Мар’яна Йосипівна (бл. 1841 -не раніше 1917) – мати Марка Федоровича. Походила з містечка Медведівки Чигиринського повіту. Близько 1861 р. стала дружиною овдовілого дячка Федора Івановича Грушевського. Овдовіла в 1879 р. Сильна вдача, яка відчувається з її розповідей, записаних сином Марком, допомогла їй виростити й поставити на ноги восьмеро дітей. Служила проскурницею в худоліївській церкві Св. Параскеви. Після 1917 р. доля її невідома.

3. Йдеться про оселю, де мешкала родина Маркового діда – худоліївського паламаря Івана Петровича Грушевського (бл. 1787 – 1875).

4. Маються на увазі Іван Петрович і Ного дружина Агрипина Семенівна Грушевські.

5. Свекрами Агрипини Семенівни були худоліївський дячок Петро Данилович Грушевський (бл.1749 – не раніше 1810) і його дружина Любов Якимівна (бл. 1758 – не раніше 1810).

6. Федір Іванович Грушевський мав двох дорослих братів – Григорія і Кирила. Григорій з 1838 р. був дячком (згодом понижений до паламаря) в Головківці. Отже, (ідеться про Кирила Івановича Грушевського (1819 – бл.1866). який у 1838 – 1845 рр. паламарював у чигиринському Хрестовоздвнженському соборі, але через хворобу звільнився в заштат і повернувся до Худоліївки. На час народження Марка писався в документах як казенним селянином Грушею, так і заштатним паламарем Грушевським.

7. Йдеться про медведівського селянина Андрія Гнатовича Шапаренка, який 1867 р. одружився з єдиною донькою Кирила Грушевського Мотроною (бл.1849 – ?) і. як видно з тексту, пристав у прийми до тестя.

8. Петро Іванович Завиновський, який у 1830 – 1860 рр. був священиком у Худоліївці.

9. Так аж до сьогодні в Худоліївці називають ту частину села, де кілька століть мешкав рід Грушевських.

10. Йдеться про Петра Даниловича Грушевського – прадіда Марка Грушевського.

11. Агрипина Семенівна Грушевська.