Градець-Кралове м

Градець-Кралове (Градец-Кралове; чеськ. Hradec Králové, нім. Königgrätz) — місто в Чехії на річці Лабі. Річка перетинає місто, розділяючи його на два райони — Старе місто і Нове місто. Площа міста 105 км². Населення становить 93 035 людей на січень 2013.

Уперше згадується в 1073 році, з 1225 року — королівське місто, резиденція королев-удів. Історія забудови Градця-Кралового є досить короткою. 1884 року були знесені оборонні бастіони, які протягом декількох століть заважали росту міста. Вулиці заставлялися кільцем, і незабаром Старе місто перетворилося на чудовий парк.

Великий транспортний вузол і центр машинобудування. Виробництво встаткування для хімічної, газової, цукрової, винокурної промисловості, моторів, казанів (у значній мірі на експорт). Виробляються фотоматеріали, швейні вироби, меблі, музичні інструменти; харчова промисловість. Медичний і педагогічний інститути.

Готичний собор (XI—XV століть), церква єзуїтів у стилі бароко (1666). В цьому місті похований Ян Жижка, провідник гуситів.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».