Яблонне-в-Под'єштеді м

Яблонне-в-Под’єштеді (чеськ. Jablonné v Podještědí; колишня назва – Німецьке Яблонне) — місто в Чехії, у Ліберецькому краю.

В місті уряд Чехословаччини інтернував частини Гірської бригади та груп «Глибока» і «Крукеничі» УГА, які внаслідок польського наступу у травні 1919 р. були відрізані від головних сил УГА і змушені перейти на Закарпаття, де їх роззброєно та перевезено до табору. В таборі перебувало близько 4000 вояків і 300 старшин, у тому числі 100 жінок і 120 дітей. Офіційна назва табору «Українська бригада в Німецькім Яблоннім». Очолював табір Антін Варивода.

Чеська влада ставилася до українських вояків і старшин прихильно; вони одержували повний військовий харч і платню нарівні з чеським військом, могли виходити з табору і навіть їздити до Праги на підставі українських військових документів.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».