Пределла «Спокуса Христа»

Розмір зображення: 925:1416 піксел

У XVIII ст. на Волині нижня частина іконостасів, так звані предели, розписувались на євангельскі теми, про що свідчать пам’ятки у храмах, що збереглися до нашого часу.

В експозиції музею демонструється предела з сюжетом «Спокуса Ісуса Христа» початку XVIII ст., що походить з Свято –Троїцької церкви с. Городище Луцького району,

За розповідями євангелістів (Мт. 4, 1-11), (Лк. 4, 1-13), (Мр.1, 12-13) після свого хрещення Святий Дух повів Ісуса Христа у пустелю, щоб на самоті у молитві й посту Він міг підготуватися до Своєї місії. Там підійшов до Нього диявол і трьома звабленнями – голодом, гординею і вірою – почав спокушати Його на гріх, як і будь яку людину.

У православному живописі сцени спокуси зустрічаються зрідка. У західному мистецтві цей сюжет був поширений. З трьох спокус художники найчастіше писали першу – епізод з каменями

Волинський іконописець змальовує спокусу Ісуса Христа у двох композиціях «Христос у пустелі» та «Спокуса Христа на горі». Ще одна спокуса втілена зображенням храму на задньому плані. На передньому плані намальований Ісус Христос, який стоїть поряд з дияволом. Біля ніг Христа лежить каміння. Христос простягає руку до каменя, який пропонує йому диявол зі словами: «Коли ти син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами!». Дана цитата з Євангелія від Матвія (гл.4, в.3) та слова «приступив до нього спокусник» написані вгорі ікони.

Лик Ісуса Христа видовжений з високим чолом, м’яко підкресленими вилицями, майже прямим чорним волоссям і невеликою бородою. Погляд виразних очей, заглиблений у думки.Синій хітон та червоний гіматій Ісуса розкреслений важкими бганками, як було прийнято в мистецтві бароко. Диявол намальований у повен зріст, як ворог Бога, спокусник і згубник людських душ. Цим підкреслюється наскільки великою була спокуса і сила духу Ісуса Христа у протистоянні дияволу. Щоб ацентувати підступність і хитрість диявола автор малює його у вигляді старця в чернечій рясі, з-під якої виглядає хвіст. Іконописець не випадково намалював диявола на протилежність зображенню святих – зі спини і в профіль. Святі завжди обернуті прямо до глядача або на тричверті для того, щоб віруючий у молитві бачив їх перед собою, зустрічався з ними обличчям до обличчя. Профіль диявола вже перериває безпосереднє спілкування і є початком відсутності. Справа на іконі написана височезна гора з маленькими постатями Ісуса Христа та диявола на вершині. За церковним переданням ця гора знаходиться поблизу Єрихону і називається християнами гора Спокуси. Драматизм подій іконописець підкреслює чорним кольором: свинцеві хмари, чорно-коричнева гора, чорне обрамлення основного зображення. Золото використане тільки у німбі Ісуса Христа.

Ікону відзначає високий рівень виконання.За художньо-стильовими ознаками є всі підстави віднести її до нечисленних збережених творів кола майстрів, які на зламі XVII – XVIII ст. разом з Йовом Кондзелевичем творили на Волині своєрідне малярське середовище.

Текст і фото узято з ФБ-стрічки Музею волинської ікони (опубліковано 25.05.2020 р.)