Проскурівка с

Історичні адміністративні поділи

Згадується у 1493 р. під назвою Плоскирівка. Під час війни короля Олександра [1500 – 1506 рр.] з молдавським воєводою Стефаном і ханом Менглі-Гіреєм поляки насипали шанці на лівому березі річки Ушка, а молдавани і татари укріпились на правому березі. Частини села мали назви Маковетчина (з палацем поміщика Наркиса Маковецького); Білявщина (названа від поміщиці Білявської); Скуревщина; Проскурівка (з церквою); Гайдамаки.

У кінці Маковетчини, у лісі на березі річки було ур.Замчисько; проти нього у полі були вали. На валах знаходили людські черепи, вістря списів, топірці, мідний хрест-енколпіон. На південь від Білявщини, по дорозі до с.Стрихівці були невеликі шанці під назвою Московські Рови. У скелястій ущелині неподалік від лісу Залюбинчик були печери, де, за переказом, переховувались гайдамаки [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].