[1990 р.] Паспортна інформація

Курганний могильник на території Китаївського городища ІХ-ХІІІ ст.

Пам’ятка археології

X-XIII ст. н. е.

м. Київ, Китаєво, вул. Велика Китаївська, південна околиця міста, у лісі.

Загальний опис:

Курганний могильник в урочищі Китаєво хронологічно синхронний городищу та посаду і розташований у тій же ландшафтній зоні.

Перша курганна група знаходиться на вершині та схилах Китаївських висот і прилягає до південної околиці городища. Друга – за 800 м на південний захід від першої і веде від колишнього монастиря у с. Пирогів. Третя – на схід від другої з протилежного боку. Стратиграфія усіх курганів практично ідентична: складається із густого чорнозему, прорізаного корінням дерев. Поховальний обряд являє собою або інгумацію, або кремацію. В разі трупопокладання видатних небіжчиків поховання здійснювали у труні або зрубі. Частину поховань можна віднести до так званих дружинних поховань.

Окрім основних поховань в центральній частині кургану відома також деяка кількість впускних поховань. Найбільш значними знахідками є мідні та бронзові скронні кільця, срібні пластинчасті персні, бронзові пряжки, фрагменти кераміки.

Нині всі три курганні групи потрапляють у зону лісового масиву Китаєва. Частина курганних насипів піддавалась грабіжницьким розкопкам скарбошукачів, що призвело до часткового або повного знищення цілого ряду курганів.

Могильник частково досліджувався у 1874 р. Самоквасовим Д.Я. У 1877 р. Науменко В. Н. провів археологічні дослідження ще трьох курганів. У 1886-1899 р. Хвойко В.В. та Городцов В.А. розкопували 7 курганних насипів. У 1911-1913 р. протягом трьох сезонів Ертель А.Д. досліджує значну кількість поховань. У 1961-1963 р. Кубишев А.І. та Бідзіля В.І. досліджували 2 кургани. У 1973-1984 р. та 1987-1988 р. Мовчан І.І. провів розкопки 13 курганних груп на всіх трьох курганах. Виявлений археологічний матеріал зберігається у фондах Інституту археології НАН України. В першій курганній групі в різні часи розкопано п’ять насипів. В другій, що налічує біля 200 насипів, досліджено декілька курганів. Третя налічує біля 30 насипів.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів України № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 142

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Територія Китаєво включена у перелік архітектурних та археологічних заповідників за рішенням Київської міської Ради народних депутатів від 16.07.1979 р. № 920.

Кубишев А.І. Стародавній Китаїв // Археологія.- Т. 17.- К., 1964.

Толочко П.П. Таємниці київських підземель.- К., 1968.

Мовчан І.І., Степаненко Л.Я. Розкопки поселення та могильника в Китаєво // Археологічні дослідження Стародавнього Києва.- К., 1976.

Мовчан І.І. Давньокиївська околиця.- К., 1993.

РыбаковВ.А. Киевская Русь и русские княжества.- М., 1982.