Марія Гончаренко

Житловий будинок спеціалістів (перший), 1930 – 1 pp.

(архіт.).

Просп. Перемоги, 30.

На відстані від існуючої забудови, зі значним відступом від червоної лінії вулиці. Цим забезпечується його самостійна містобудівна роль на ділянці.

Збудований трестом «Облжитлобуд» за проектом архітекторів М.Холостенка та Ю. Шафрана, розробленим у «Промбудпроекті». За стилістикою і композиційним вирішенням належить до пізнього конструктивізму. Запроваджено конструктивну систему, що поєднує несучі цегляні стіни та залізобетонний каркас. П’ятиповерховий, десятисекщйний, з три- і чотирикімнатними квартирами. В основі об’ємно-планувального вирішення лежить П-подібний план з різними за довжиною крилами, які утворюють затишний дворовий простір. Пластиці бічних та дворових фасадів притаманна динамічність горизонтально членованих мас. Пластика вуличних фасадів доповнюється поєднанням різноманітних фактур тиньку та введенням двох кольорів темно-червоного (провідного) й білого. Основну композиційну увагу приділено головному фасаду, зверненому до проспекту. Його вирішення є більш статичним завдяки чіткій симетрії композиції відносно центральної осі, на якій розташовано проїзд, а також урівноваженості вертикальних і горизонтальних членувань, масивному завершенню центрально розташованого шестиповерхового ризаліту з барельєфним фризом на теми праці й відпочинку, виконаним групою скульпторів під керівництвом Б. Кратка (М. Давид, В. Климов, В. Оснач, Т. Раззорська, Ткачов, А. Футерман, Шевчук).

Є одним з найцікавіших житлових будинків 1930-х рр., зведених в Україні.

Барельєфи на будинку // Пролетарська правда. – 1935. – № 83;