Тихін Бондар, Галина Денисенко

Київський національний економічний університет, в якому працював Короїд О. С.

(іст.)

Просп. Перемоги, 54/1.

На розі просп. Перемоги та вул. П. Несторова.

Будинок споруджений у 1953 – 58 рр., п’ятиповерховий, цегляний. Заклад веде свій початок від Київського комерційного інституту (1906). З 1919 р. – Інститут соціально-економічних наук, з 1920 р. – Інститут народного господарства ім. Є. Бош, на базі одного з факультетів якого 1930 р. створено Український фінансово-економічний інститут (у 1934 – 44 рр. працював у Харкові). З 1944 р. – Київський фінансово-економічний інститут, з 1960 р. – Київський інститут народного господарства ім. Д. Коротченка, з 1992 р. – Київський економічний університет, з 1997 р. – Київський національний економічний університет.

В цьому будинку в 1965 – 87 рр. працював Короїд Олексій Степанович (1911 – 87) – економіст, чл.-кор. АН УРСР (з 1961), заступник директора Інституту економіки АН УРСР (1955 – 65), член Президії АН УРСР і голова Відділу суспільних наук (1957 – 63). У 1965 – 72 рр. – ректор інституту, з 1972 р. – завідувач кафедри політекономії.

Наукові праці присвячено проблемам політичної економії, науково-технічного прогресу, економіці сільського господарства, розвитку продуктивних сил України.

Кабінет містився на другому поверсі в правому крилі будинку. Меморіальний комплекс вченого зберігається в музеї навчального закладу.

ДАК, ф. Р-871, оп. 34, спр. 13;

Академія наук України: персональний склад. – К., 1993.