Елла Піскова, Марина Протас

443.15. Пам’ятник Тимошенку С. П., 1998 (мист.).

Праворуч від входу до головного навчального корпусу КПІ, серед зеленого партеру газону, влаштованого між фасадом і ризалітом будинку. Встановлено на вимощеному червоними полірованими гранітними плитами майданчикові, до якого веде алея парку. Разом з пам’ятником В. Кирпичову фланкує вхід до головного корпусу КПІ.

Автори – ск. Н. Дерегус, арх. Б. Писаренко. Заг. вис. – 4,0 м, скульптури – 1,60 м, постаменту – 2,0 м, стилобата – 0,40 м.

Тимошенко Степан Прокопович (1878–1972) – вчений у галузі теорії пружності, опору матеріалів та будівельної механіки, один із засновників і перших академіків УАН (з 1918), іноземний член АН СРСР (з 1964), почесний член академій наук, наукових товариств, почесний доктор університетів багатьох країн світу. Викладав у КПІ в 1906–11, 1918–19. Завідувач кафедри опору матеріалів (1906–08), декан інженерно-будівельного відділення (1909–11). 1911 пішов у відставку на знак протесту проти урядової політики щодо вищої школи. Засновник і перший директор Інституту технічної механіки УАН у 1918–19 (тепер Інститут механіки ім. С. Тимошенка НАН України).

З 1920 – на еміграції. 1922–64 жив у США. Засновник секції механіки Американського товариства інженерів-механіків (1927), яке 1958 запровадило медаль ім. С. Тимошенка; завідувач кафедри (з 1928) й засновник дослідної лабораторії механіки (1930) Мічіганського університету, завідувач кафедри механіки Станфордського університету (1936–55), лабораторія інженерної механіки якого з 1951 носить ім’я вченого. Підтримував зв’язки з науковцями КПІ, відвідував інститут 1958 й 1967.

Бронзова напівпостать ученого підноситься на чотиригранному паралелепіпеді п’єдесталу і триступінчастому стилобаті з полірованого червоного граніту. П’єдестал, на якому розміщено гравірований меморіальний напис, асоціативно пов’язаний з кафедрою, трибуною або столом засідань. Вченого зображено молодим у мить спілкування з умовним співрозмовником.

Склавши руки, він тримає перед собою аркуш паперу, що немов би спадає зі стола-п’єдесталу, надаючи об’ємно-просторового динамізму всій художній структурі твору. Пластична маса волосся портретованого підсилює враження певного романтизму образу.

За стилістико-типологічними якостями твір належить до реалістичної скульптури кін. 19 ст.

Література:

ДАК, ф. 18, оп. 2, спр. 255; Інститут механіки ім. С. Тимошенка. – К., 1998; Писаренко Г. С. Тимошенко Степан Прокопович. – М., 1991; Хто є хто: Професори Національного технічного університету України «КПІ». – К., 1998.