Смордва с

Перша згадка: 1545 р. [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Федько Хом’як володів Смордвою ще за князя Вітовта (1392 – 1430 рр.) В 1446 – 1451 рр. він був крайчим князя Свидригайла, вислужив сусіднє дворище Барановичі і купив дворище Печенчине. В 1452 р. князь Свидригайло затвердив ці маєтки за його сином Сеньком Федоровичем Хом’яком (писарем князя) [Поліщук В. Урядницький клан луцького старости князя Богуша Корецького. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 288; Українські грамоти 15 ст., с. 37].

Вел.князь Казимир Ягайлович підтвердив володіння селами Смордва і Туря під Шумськом Івану Сеньковичу Хом’яковичу. Це сталось після смерті кн.Свидригайла (1452 р.). Він володів Смордвою і в 1545 р. [Поліщук В. Урядницький клан луцького старости князя Богуша Корецького. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 289; Литовская метрика. – Русская историческая библиотека, 1910 г., т. 27, с. 110].

5.02.1558 р. Федір та Андрій Русини засвідчили угоду Петра і Тита Івановичів Хом’яків з племінниками (Гурином і Федором Масковичами Хом’яками) про розподіл Смордви. 6 вересня 1564 р. Гурин уступив свою частину (1/3 продав за 400 кіп грошей, 2/3 віддав у заставу за 1000 кіп грошей). В 1570 р. Тит Хом’як мав у Смордві 10 димів, 17 городників і млин; Петро Хом’як – 15 димів і 16 городників (разом з частоною Борової – невідомого села) [Поліщук В. Урядницький клан луцького старости князя Богуша Корецького. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 284, 289, 291].

Список літератури – на сайті «».