Хрест. 1546 р.

Хрест. 1546 р.

Про вплив мистецтва Відродження на українське золотарство свідчить також характер оздоблення двох хрестів середини XVI століття: срібного – з села Михайлівки на Сумщині і золотого – з Кам’янця-Подільського (під час Великої Вітчизняної війни ці пам’ятки зникли).

Михайлівський хрест 1546 року семикінцевий; така форма властива раннім українським хрестам. Його промені відходять від круглого центрального медальйона. Головну окрасу хреста складають гравіровані зображення: з лицьового боку – розп’яття, а з тильного – свята трійця і пишний рослинний орнамент. Декор хреста доповнюють кілька кольорових каменів у срібних розетках та виконані плоским карбуванням ініціали в скупому орнаментальному обрамленні. Вони красиво відтінюють центральне гравіроване зображення.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 381.

[Оцю Михайлівку вибрано досить довільно…]