Борсуки с

Історичні адміністративні поділи

Село Борсуківці згадується з 1442 р. [Грушевський М. С. Барське староство. – К.: 1996 р., с. 149]. Назване від великих лісів, у яких було багато борсуків [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. З 1930-х рр. зветься Борсуки [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

3 лютого 1443 р. польський король Владислав 3 записав Кристину зі Щукова 300 гривень на замку Бакота (Baccotha) з приналежними селами Борсуківці, Білгаківці, Ольховець (Borsukowcze, Bilchakowcze, Olchowiec) у Подільській землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 263].

Borsukowcze – це не Боришківці (Кам’янецького району), як вказує В.Михайловський, а Борсуківці / Борсуки (Новоушицького району); також Olchowiec – це Вільховець, але не Кам’янецького району, як вказує В.Михайловський, а одноіменне село Новоушицького району; Білгаківці лишаються невідомими [М.Жарких, 4.03.2009 р.]

Кор[оль] Володислав записує шл. Щукоцькому в 300 гр[ивень] Бакоту з приналежними селами, 3 лютого 1443 р. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].

В 1905 р. зафіксована назва Барсуковцы [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 503].