Ікона «Св. Онуфрій»

Ікона «Св. Онуфрій»

Розмір зображення: 974:1281 піксел

На ікона «Причащання Св. Онуфрія» з музейної експозиції, яка згідно напису на рамі ікони була намальована для церкви Стрітення Господнього Михнівського монастиря на замовлення Григорія у 1717 р., образ Святого Онуфрія повністю відповідає житійній оповіді. Він відмовився від наслідування царського престолу (корона і скіпетр), присвятив себе Богу (приймає причастя від ангела), його годував ворон у пустелі (овочі і фрукти), лев вирив йому могилу. Св. Онуфрій зображений просвітленим, відреченим від земних страстей. З його аскетичним образом контрастує зображення ангела з повновидим молодим обличчям, що поєднує свіжість юності та земну привабливість. Простір ікони ніби розкривається навколо постаті молільника, золоте тло підкреслює блакить засніжених гір та зелень дерев на задньому плані. Вгорі на купчастих хмарах намальована Новозавітна Трійця. Живопис щільний, густий. Фарби яскраві, сама поверхня надзвичайно жива, за рахунок прописування темперних фарб олійними, що робить ікону по-святковому урочистою.

Текст і фото узято з ФБ-стрічки Музею волинської ікони (опубліковано 27.04.2020 р.)