2007 р. Вінничина: у Селищі Тиврівського району розкопують стародавній замок

Дата: 17.10.2007

Колись на мальовничому узбережжі Південного Бугу у 14 столітті височіла міцна укріплена фортеця. Польська шляхта вміла обирати місце для своїх замків. Замок віднайдений спочатку належав роду Черленських, потім переходив з рук до рук. Кожен новий власник забудовував і підремонтовував будівлю. Відтак – у стінах змішані цеглини різних століть.

Сьогодні в Україні немає ані креслень, ані детальних відомостей про цей замок, тому значення розкопок величезне. За 5 днів роботи археологи розкопали рештки стіни фортеці, дві вежі. Одна із них, очевидно, будувалася як церква і датується 16 століттям. Але повністю відтворити забудову території фортеці поки що неможливо.

Якщо спиратись на попередні дослідження та свідчення місцевих мешканців, вона схожа на Барський замок. Місцеві мешканці розповідають чимало легенд: колись тут були склепи, старі поховання, а під земляними насипами лишилося багато підземних потаємних ходів.

Одночасно вчені розкопують трипільське поселення. Вперше його зареєстрував у 1969-72 роках київський археолог Кучера. Але детальних досліджень досьогодні не проводили. Поки науковці віднайшли декілька господарських споруд, кульових куточків, велику кількість кераміки та з десяток статуеток. Зібрані матеріали оброблятимуть ще протягом року, складаючи із безлічі шматочків трипільський унікальний посуд. До речі, сьогодні на світових аукціонах він коштує дуже дорого.

Розкопки триватимуть ще тиждень. Потім фортецю необхідно законсервувати, аби вберегти рештки від руйнування та вандалізму. Якщо у вінницького мецената вистачить натхнення завершити розпочате, можливо, за декілька років матимемо у Селищі привабливий туристичний музейний комплекс.

Джерело: Вінницька обласна державна телерадіокомпанія