Теліжинці с

Історичні адміністративні поділи

За переказом, засноване під час війн Хмельницького втікачами з-під Кам’янця – дядьком з племінником [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Література:

Якубовский В.И. Раскопки на р.Иква. – “Археологические открытия 1978 г.”, М., 1979 г., с. 427 – 428. [Ур.Вали біля с.Теліженці – городище 11..13 ст., скарб (32 жіночі прикраси з позолоченого срібла), 12 кістяків у хаотичних позах.]

Якубовский В.И. Раскопки Телиженецкого городища. – “Археологические открытия 1979 г.”, М., 1980 г., с. 355 – 356. [У малій камері водяного млина знайдено 16 кістяків людей, що загинули в 1260-х рр. під час нападу монголо-татар.]

Якубовський В.І. Дослідження болохівського феодального центру біля села Теліженці. – “Пилявецька битва 1648 р. в історії України”, Стара Синява, 1995 р., с.

Якубовський В.І. Розкопки болохівського міста Вали. – “Меджибіж: 850 років”, Меджибіж, 1996 р. [Проти с.Теліженці.]