2007 р. Київський патріархат судиться із Сумською облрадою

Дата: 27.06.2007

Сумська єпархія Української православної церкви Київського патріархату не погоджується з рішенням сесії Сумської облради про передачу Троїцького собору в Сумах громаді Московського патріархату. Про це «Обкому» повідомив голова Сумської єпархії УПЦ КП єпископ Мефодій (Срібняк).

Київський патріархат у Сумській області не одержав жодного храму, крім аварійного свято-Воскресенського собору. «Протягом 13 років ми просили: «Дайте нам Троїцький храм, а Воскресенський поставте на реставрацію». Нам обіцяли, що, коли винесуть орган, будуть громадські слухання з цього питання. Але про рішення депутатів про передачу Троїцького собору ми довідалися з телевізора», – розповідає єпископ Мефодій.

Позов поданий 18 червня в Господарський суд Сумської області.

Троїцький собор, другий за величиною в Сумах, був побудований 1915 року на кошти відомого сумського мецената Харитоненка. У радянський час у храмі розташовувалися органний зал і музей, але потім собор повернули релігійній громаді.