Пам’ятник канонірському човну “Вірний”, 1941 р.

У Києвi одна iз вулиць Подiльського району носить iм’я Терьохiна – командира прославленого канонерського човна “Верный” Днiпровського загону рiчкових кораблiв Пiнської флотилiї.

23 серпня був отриманий наказ за всяку цiну знищити Печкинський мiст на Днiпрi. Змiнивши вогневу позицiю, “Верный” пiдiйшов до мосту на близьку вiдстань i почав прямим наведенням обстрiлювати опори мосту й дорогу iз заходу. Вiд прицiльного вогню завалилися опори й Печкинський мiст обвалився. Фашистське командування переконавшись, що переправа зiрвана, кинули проти “Верного” авiацiю. Перший налiт 9 нiмецьких бомбардувальникiв був успiшно вiдбитий. Наступний уже силами 18 лiтакiв, незважаючи на маневрування корабля, завершився двома влученнями фугасних бомб. 25 серпня “Верный” i бiльша частина екiпажу разом з командиром А.Ф. Терьохiним загинули. Указом Президiї Верховної Ради СРСР вiд 3 вересня 1942 року старший лейтенант А.Ф. Терьохiн i боцман ст. 1 ст. Л.С. Щербина посмертно були нагородженi орденами Ленiна.

Пам’ятник екiпажу “Верного” був встановлений у 1972 роцi у селi Сухолуччя Вишгородського району Київської областi на березi Київського водоймища – у районi загибелi. В 1993 роцi вiн був зруйнований i розграбований. У 2002 роцi силами морякiв Ради Вiйськово-Морського флоту м. Києва була встановлена пам’ятна стела в парку морякiв бiля пам’ятника монiтора “Железняков”. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].