Уладівка с

Історичні адміністративні поділи

За переказом, село засноване на місці давнього міста Уладова, зруйнованого татарами. На південь від села у лісі на горі було овальне городище, оточене трьома валами. На лівому березі р.Бог було менше городище – овальне, оточене валом. В 1860-х рр. на західній околиці села на горі були руїни – як кажуть, костелу [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. Згадується з 1570 р. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.].

Відкриття меморіальної дошки (6.11.2017 р.)

3 листопада в селі Уладівка Літинського району з нагоди відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 років та 123-ї річниці від дня народження полковника УНР, отамана Якова Гальчевського відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки військовим діячам Української Народної Республіки, повстанським отаманам Вінниччини, уродженцям Літинщини – Якову «Орлу» Гальчевському, Якову Шепелю та Ониську Грабарчуку-Рубаці.

На Вінниччині хочуть відтворити повстанську криївку періоду 1920-1922 років (25.05.2018 р.)

В суботу, 19 травня, волонтери зібрались біля пам’ятного хреста між селами Уладівка і Пиківська Слобідка. Протягом кількох днів вони займались відновленням повстанської криївки в лісі.