Хмельницький м

Хмельницький м

Розмір зображення: 799:499 піксел

Місто Проскурів згадується з 1493 р.; спочатку звавлося Плоскирів [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. З 1954 р. зветься Хмельницький.

Указ Президії ВР СРСР від 4 лютого 1954 р.: затвердити подання Президії Верховної Ради Української Радянської Соціалістичної Республіки про перейменування міста Проскурова в місто Хмельницький і Кам’янець-Подільської області в Хмельницьку область.

Верховна Рада України постановляє (19.01.1995, № 12/95-ВР): Включити в межі міста Хмельницького землі Хмельницького району загальною площею 3064 гектари.

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки поч. 15 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Верховна Рада України постановляє (12.05.2011, № 3349-VI): 1. Змінити межі міста Хмельницький і Хмельницького району Хмельницької області, збільшивши територію міста на 681,0 гектара земель, у тому числі за рахунок 130,0 гектара земель, що знаходяться у віданні Грузевицької сільської ради, 34,0 гектара земель – Давидковецької сільської ради, 474,0 гектара земель – Копистинської сільської ради, 10,0 гектара земель – Олешинської сільської ради, 6,0 гектара земель – Розсошанської сільської ради та 27,0 гектара земель – Стуфчинецької сільської ради Хмельницького району, та затвердити територію міста Хмельницький загальною площею 9305,0 гектара і територію Хмельницького району загальною площею 122011,98 гектара. 2. Встановити межі міста Хмельницький Хмельницької області згідно з додатком ( 3349а-17 ).

Цифрова карта міста: .

10 лютого 1431 р. польський король Владислав 2 записав Яну Чанстуловському 100 гривень на селах Голисин та Плоскирівці (Holissini et Ploskirowcze) на р.Бог у Летичівському повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Джерельні згадки про Проскурів у 15 ст. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 771 – 772].

25 червня 1443 р. польський король Владислав 3 записав Станіславу з Рудників 50 гривень на селі Плоскирівці (Ploskirowcze) у Смотрицькому повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 264].

16 грудня 1461 р. польський король Казимир 4 записав Миколаю Свірчу з Бедриховець 50 гривень на селі Плоскирів (Ploskirow) у Меджибізькому повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Джерельні згадки про Проскурів у 15 ст. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 772].

25 листопада 1464 р. польський король Казимир 4 записав кам’янецькому стольнику Миколаю Бедриху з Бедриховець 20 гривень на селі Плоскирів (Ploskirow) у Кам’янецькому повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Джерельні згадки про Проскурів у 15 ст. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 772].

18 вересня 1470 р. польський король Казимир 4 дозволив кам’янецькому каштеляну Миколаю з ового Двору викупити у місцевих шляхтичів братів Івана та Миколая села Голисин та Плоскирівці на р. Бог у Летичівському повіті Подільської землі й записав на них 50 гривень [регеста: Михайловський В. Джерельні згадки про Проскурів у 15 ст. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 772].

В 1905 р. поруч існувало окреме село Заріччя (1 верста від міста) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 59 – 60].