Збриж с

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка: 1629 р. Замок збудовано Адамом Тарлом в 1 пол.18 ст. В 1895 р. зберігались фрагменти укріплень м-ка (стіни товщиною 1.5 саж. (3.2 м)) та замку (зокрема, брама) [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 340].

Село розташовано на р.Збруч.

Спочатку тут були сс.Харжівці та Ярослав (відомі з 1493 р.). Збриж засновано як м-ко Лянцкоронським z Brzezia – від цього назва. У 1 пол.18 ст. м-ко належало Адаму Тарлу.

Церква Благовіщення була колись за містечком біля замку. В 1759 р. було тільки цвинтарисько. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]

Церква св.Михаїла збудована в 1707 р. – дубова триверха споруда. Діяла до 1832 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]

Церква св.Трійці збудована в 1702 р. – дерев’яна триверха споруда. В 1824 р. парафія скасована, церква розібрана. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7]