2009 р. Довга дорога до храму

Ірина Цицак

Дата: 13.03.2009

На реконструкцію дерев’яного храму св. Михайла (XVII ст.) у селі Кути, що у Буському районі, зібрано вже 217 тис. грн. На першочергові роботи зі збереження сакральної споруди, яка є пам’яткою архітектури, нагадаємо, потрібно 300 тис. грн – на перекриття даху, встановлення протипожежної системи та сигналізації. Храм св. Михайла, що зведений 1697 р., унікальний тим, що збудований без жодного цвяха та був накритий ґонтою (дерев’яним накриттям).

162 тис. 800 грн вдалося зібрати під час III благодійного “Аукціону надій”, який провели торік у грудні студенти Університету банківської справи НБУ. Як повідомили “Пошті” у прес-службі цього вишу, на Івано-Франківщині є талановий майстер з деревини (зокрема і ґонти) Іван Кіф’як, який візьметься за перекриття даху храму в Кутах.

Також у виші кажуть, що віце-консул італійського консульства в американському місті Баффало (штат Нью-Йорк) поінформувала, що прихожани церкви св. Антонія Падуанського знають про збір коштів на кутівську церкву і пообіцяли долучитися до доброї справи. Зокрема, у планах є організація благодійного обіду, на якому й збиратимуть гроші.

Відповідальною за реконструкцію церкви буде Львівська галерея мистецтв, оскільки храм є на її балансі. Її директор Борис Возницький повідомив “Пошті”, що незабаром на Львівщину приїде підрядна організація з Івано-Франківщини, яка й почне перекривати дах кутівської церкви. “На перекриття потрібно 30 тис. шматків ґонти. Матеріал привезуть із Карпат. Цим перекриттям зупинимо руйнацію церкви”, – каже Б. Возницький. Директор галереї мистецтв сподівається, що кутівська церква (її зачинили ще 1961 р.) стане початком туристичного маршруту дерев’яними церквами України та окрасою маршруту “Золота підкова”.

Отець Степан зі с. Кути повідомив “Пошті”, що днями він, сільський голова та Борис Возницький мали зустріч, під час якої й обговорювали питання реконструкції храму. “Добре, що вже зібрано частину необхідної суми. Пішов рух уперед. Сподіваємося, що Бог допоможе завершити цю справу.

У березні ж на об’єкті розпочнуть підготовчі роботи. Найімовірніше, вже у квітні майстри приступлять до перекриття даху”, – сказав священик.

Джерело: “Суботня пошта”