2010 р. На Львівщині відкриють перший в Україні Храм пам’яті

Дата: 22.09.2010

26 вересня у селі Кути Буського району Львівської області урочисто відкриють відреставровану дерев’яну церкву святого Михаїла 17 ст. Споруда стане першим в Україні Храмом пам’яті. Тут, окрім відправ богослужінь, зберігатиметься інформація про попередні покоління та відомих вихідців зі села. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-служба УБС НБУ.

Храм, збудований у 1697 році, ось уже кілька десятків років стояв зачинений. Дзвіниця поруч уже безповоротно знищилась, те саме очікувало і безцінний храм.

Відродити, відреставрувати та зробити церкву туристично-привабливою вдалось завдяки благодійній акції студентів Університету банківської справи НБУ “ІІІ Аукціон надій». 2008 року молодь цього ВНЗ одностайно вирішила, що найбільшою культурною проблемою України є знищення та загибель унікальних дерев’яних церков, які не мають аналогів у світі.

«Партнер акції – директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. Завдяки різноманітним заходам, не зважаючи на кризу, вдалось зібрати понад 250 тис. грн. За ці кошти перекрито дах церкви, проведено протипожежну систему, сигналізацію, повернуто з фондів Олеського замку цінний іконостас, встановлено дорожній знак-вказівник та стенд перед входом до церкви, виготовлено промоційні листівки, проведені неодноразові толоки тощо. Це вперше в Україні дерев’яну церкву врятували студенти», – зазначено в повідомлені.

Організатори Аукціону сподіваються, що церква у Кутах стане окрасою туристичного маршруту «Золота підкова», адже вона розташована за кілька кілометрів від Олеського замку. Також вона повинна започаткувати туристичний маршрут дерев’яними церквами Львівщини.