Житловий будинок з історією (№ 3)

Лідія Лук’янчук

Будинок кін. 19 ст., в якому містився Шевченківський основний підпільний райком КП(б)У

(іст.).

Вул. Некрасовська, 3.

На червоній лінії забудови вулиці. Чотириповерховий, цегляний житловий будинок, прямокутний у плані, з приямками з боку вулиці. Симетрично вирішений фасад з балконами оздоблено простим візерунком з цегли. У цьому будинку з вересня до 18 жовтня 1941 р. містився Шевченківський основний підпільний райком КП(б)У. Його очолював Каркоц Петро Кириянович (1894 – 1941 рр.; прізвище у підпіллі – Петренко). У квартирі № 4 (правий бік бельетажа) в одній з кімнат п’ятикімнатної квартири жила О. Ведунова, член підпільної організації району. У неї на квартирі відбувалися засідання бюро підпільного райкому. 18 жовтня 1941 р. П. Каркоц разом з дружиною були заарештовані й розстріляні. Незабаром почав діяти запасний підпільний райком партії.

В 1975 р. на фасаді будинку встановлено меморіальну гранітну дошку (арх. О. Бугаєнко).

Народная война в тылу фашистских оккупантов на Украине: В 2 кн. – К., 1985. – Кн. 1;

Непокоренная земля Киевская: Из истории всенародной борьбы в тылу врага, 1941 – 1944. – К., 1985;

У битві за Київ. – К., 1973.

Советская Украина в годы Великой Отечественной войны 1941 – 1945: Документы и материалы. – К., 1985.