Житловий будинок з історією (№ 1)

Раїса Бондаренко, Олександра Веселова

Будинок 1957 р., в якому проживав Антонов О. К.

(іст.).

Вул. Огарьова, 1.

На розі вулиць М. Огарьова і В. Алексухіна, в ряді індивідуальної садибної забудови, з відступом від червоної лінії. Одно-, двоповерховий, цегляний. Компактний об’єм складної конфігурації з великими віконними прорізами завершено візерунчастим карнизом. До композиції фасадів входять димохід від каміна, веранда, солярій, обладнаний піддашком. У 1970-х pp. відкриту веранду розширено й засклено. За будинком сад.

В 1957 – 84 рр. у цьому будинку проживав Антонов Олег Костянтинович (1906 – 84) – видатний авіаконструктор і вчений, акад. АН УРСР (1967) та акад. АН СРСР (з 1981), Герой Соціалістичної Праці (1966), заслужений діяч науки УРСР (з 1976). У цей період очолював конструкторське бюро літакобудування (з 1946), з 1962 р. – генеральний конструктор. У зазначені роки під його керівництвом створено понад 60 типів літаків. Високу оцінку льотних якостей і широку популярність дістали транспортний літак АН-22 («Антей»), на якому було встановлено понад 40 світових рекордів, ряд пасажирських і транспортних літаків: АН-12, АН-24, АН-26, АН-28, літаючий гігант АН-124 («Руслан») тощо. Відзначений Державною премією УРСР (1976), іншими нагородами. У цьому будинку О. Антонов написав книжки: «На крилах із дерева та полотна» (1962), «Десять разів спочатку» (1969) та ін. Робочий кабінет вченого містився на другому поверсі східного крила. Ім’ям О. Антонова названо вилуцю в Києві.

1991 р. на фасаді будинку з боку вул. В. Алексухіна встановлено меморіальну дошку алюмінієвого диття з рельєфним портретом вченого (ск. А. Шульженко, худ. Г. Попова).

Історія Академії наук Української РСР: У 2 т. – К., 1967. – Т. 2;

Моисеев В. Крылатое имя. – К., 1974;