Завод верстатів-автоматів (№ 67)

Борис Проценко

Експериментальний цех заводу верстатів-автоматів ім. М.Горького, 1935 – 36 рр.

(архіт.).

Просп. Перемоги, 67.

У глибині кварталу, на головній алеї заводу. В 1934 р. було визначено майданчик для заводу – на околиці міста у районі Святошина. Ця територія раніше належала Рубежівській колонії для малолітніх правопорушників, що була тут з 1884 р. Головний арх проекту заводського комплексу (1934) – Е.Масальський. Будівництво експериментального цеху здійснили архітектори П. Долищинський та О. Хорхот.

Будинок неодноразово добудовувався у 1950-х і 1970-х рр. Повністю змінено зовнішній вигляд бічних фасадів, над блоком побутових і виробничих приміщень надбудовано третій поверх. Ця надбудова і темне великомірне пофарбування дуже спотворили авторський художній задум і образне сприйняття споруди. Первісно цех проектувався з двох (що прилягали один до одного паралельно по довгому боку) функціональних елементів – розміщеного у глибині виробничого цеху та об’єму побутових і робочих приміщень на передньому плані. Вищий виробничий цех було виявлено на бічних фасадах, своєю верхньою частиною виходив на головний. Цікавим є декоративне вирішення стіни головного фасаду об’єму побутових і виробничих приміщень. Симетрична композиція ґрунтується на протиставленні горизонталей вікон і вертикалей еркера та двох сходових кліток, що підсилюється і доповнюється різними пластичними елементами – тягами, лиштвами, нішами тощо. Планування блоку побутових і допоміжних приміщень – коридорне, з однобічним розташуванням кімнат. Виробничий цех – це єдиний простір інтер’єра. Стіни цегдяні, фундамент – бутобетон і залізобетон, у цеху несучі конструкції із залізобетону, покрівля – руберойд, тепер – шифер.

Будинок відбиває пошуки образної виразності у вітчизняному промисловому будуванні.

Тепер споруда – у комплексі акціонерного товариства «Київський верстатобудівний концерн» (ВЕРКОН).

Петренко В. Ф. Промышленные здания и сооружения // История архитектуры Украинской ССР. – К., 1986. – Т. II.