Віктор Мойсеєнко

495.10. Житловий будинок викладачів і службовців, 1928 (архіт.).

Вул. Генерала Родимцева, 21. На південний схід від Українського лісотехнічного інституту, в глибині озелененої ділянки.

Збудований за проектом архітекторів Д. Дяченка і В. Обремського як дев’ятиквартирний, 32 кімнатний (житлова пл. 672 кв. м).

Двоповерховий з підвалом та мансардним поверхом, цегляний, тинькований, пофарбований, у плані Н-подібний, односекційний. Вхід з двомаршовими сходами розташовано у центрі чолового (західного) фасаду. Перекриття пласкі, високий мансардний вальмовий дах із заломом вкрито бляхою. Вирішений у формах українського бароко.

Загальна композиція симетрична. Чоловий і тильний фасади мають флангові ризаліти, що відповідають великим кімнатам, бічні фасади – центральний ризаліт, що містить службові приміщення. У кути між ризалітами з боку чолового фасаду вписано наріжні заокруглені у плані балкони другого поверху. Головну увагу приділено оздобленню чолового фасаду, в той час, як інші – з лучковими і прямокутними прорізами – було позбавлено архітектурного декору (тепер спотворені новими прибудовами та заскленням).

Архітектурна композиція фасаду грунтується на зіставленні вертикальних площин тривіконних ризалітів з горизонтально розчленованою п’ятивіконною частиною, що виступає. Наріжжя ризалітів підкреслено пілястрами, вузькі аркові отвори першого поверху завершено трикутними сандриками, другого – аркатурою з замковим каменем. Площина, що виступає, оформлена двоярусною декоративною аркадою на міжвіконних пілястрах, що на першому поверсі охоплює великі прямокутні вікна та арковий вхідний отвір, на другому – такої самої ширини аркові отвори із замковим каменем та архівольтами. Отвір входу акцентовано типовим для усього комплексу фігурним сандриком, скомпонованим із замкового каменю та бічних волют. Домінуючий в архітектурному оздобленні мотив півкруглої арки підхоплює форма мансардних вікон у фігурному обрамленні. Роль важливого елементу у зовнішньому вигляді споруди відіграють високі художньо оброблені димарі для пічного опалення.

Будинок – цінна архітектурна пам’ятка, що відображає творчі пошуки в українському будівництві 1920 – 30-х рр.

Література:

Будова соціалістичного Києва. – К., 1932; Нариси історії архітектури Української РСР (радянський період). – К., 1962.