Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Не дозволиш нікому плямити слави, ні честі твоєї нації

Богдан Хмельницький

?

2003 р. Звід пам’яток Києва

Тетяна Товстенко

311. Особняк, поч. 20 ст. (архіт.).

Пров. Тропініна, 5. Вул. Тропініна з її продовженням – однойменним провулком, які плавно огинають яр, відомі з серед. 19 ст.; в межах ділянки особняка називалася пров. Катерининським.

За свідченням мешканців, будинок споруджений 1912.

Одноповерховий, цегляний, у плані близький до прямокутника. Покрівля бляшана по дерев’яних кроквах. Має парадний та дворовий входи, чотири житлові кімнати, санвузол, кухню, яка зручно сполучається з садовою ділянкою, та засклену веранду. За рахунок перепаду рельєфу під частиною будівлі створено цокольний поверх.

Архітектура будівлі вирішена в стилі модерн з використанням барокових деталей. Головний фасад вирізняється асиметричною композицією, має вікна двох розмірів з майстерно прорисованим фігурним столярним заповненням.

Бічні розкріповки на одне вікно кожна підкреслені рустованими лопатками.

Завершення лівої зроблено у вигляді аттика, правої – барокового криволінійного щипця. Напівциркульне металеве піддашшя входу спирається на модерністичні кронштейни, ганок має ажурні металеві грати. Привертає увагу також Т-подібний замковий камінь над вікном у правому ризаліті, аналогічної форми заглиблення на лопатках, вінцеві карнизи з цегли тощо.

В інтер’єрі збереглися ліплені розетки стель, кахляні груби з керамічними орнаментованими карнизами та медальйонами, фігурні рами.

Особняк вдало вписано в рельєф, він відзначається творчою інтерпретацією стильових можливостей модерну.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2003 р., т. 2 (Київ), с. 829.