2009 р. Археологи розкопують середньовічне кладовище

Дата: 15.12.2009

На вулиці Франка в Луцьку розпочалися розкопки старовинного кладовища XV-ХX століть. У древності тут, на пагорбі урочища Яровиця, стояла Вознесенська церква. Біля неї хоронили місцевих городян. А невдовзі на місці цвинтаря постане храм Незалежної православної релігійної громади Христового Воскресіння.

Не дивуйтеся, що археологи почали копати саме взимку. Вони зважають на закон про поховання та похоронну справу. Згідно з ним, розкопки на кладовищах можна проводити лише взимку, коли мороз нищить всілякі інфекції.

Лишень робота стартувала, як дослідники вже натрапили на цікаві знахідки. «Ми знайшли залишки склепів. На глибині пів метра вглиб розкопали людські черепи. Також розкопали патронні гільзи, ґудзики, радянські монети та бронзовий барельєф Леніна», – розповів співробітник підприємства «Волинські старожитності» Михайло Вашета.

Цікавою знахідкою є древня піч, збудована ще за часів Київської Русі. Пошуковці зібрали й чималу колекцію монет, датованих XV-XX століттями. Проте археологи сподіваються на сенсацію – хочуть докопатися до давнього фундаменту колишньої Вознесенської церкви. Поки що пошуки тривають, – повідомив прес-секретар «Волинських старожитностей» Сергій Наумук.

Довідково: Вознесенська церква була споруджена приблизно у першій половині XVI століття на Яровиці. Цей храм відігравав важливу роль у консолідації православних верств Луцька в боротьбі з уніатами. Настоятель цього храму – отець Іоан Федорович Вознесенський-Яровицький значиться серед засновників Луцького братства. В буремний 1648 рік яровицька громада брала участь у погромі кляштору святого Бернардина. Саме тоді до Вознесенської церкви із костелу вивезли дзвони.

Джерело: “Волинські новини”