Монастир св.Іоана Богослова

Поляна

Монастир св. Івана Богослова. 1936, 1992. (УПЦ)

Церква св. Івана Богослова. 1952. (УПЦ)

Засновником жіночого скиту став у 1936 р. парохіяльний священик Копашнева Георгій Кениз. Іван Поп виділив зі своєї землі біля гори Кузя 20 сотин, а решту заповів передати монастиреві після смерті. Г. Кениз збудував капличку, яку було освячено на Вербну неділю. Того ж літа розпочали будувати корпус на 8 келій. Першою ігуменею була черниця Магдалина (Марія Шелемба).

Нову церкву вирішили будувати за настоятельниці Євгенії у 1948 р. Стару капличку оточив зруб дерев’яної церкви з високим ко-робовим склепінням, у 1952 р. архімандрит Матфей освятив завершений храм.

Одним із майстрів привабливої невеликої споруди був Іван Гангур. Іконостас вирізьбив Георгій Фаркавець. Поряд збудували одноярусну каркасну дерев’яну дзвіницю, на якій встановили дзвін, виготовлений фірмою “Акорд” у 1936 р. на кошти Івана Пенцеля та його дружини Ганни Кіндрат з Бистрого на Воловеччині.

У 1960 р. радянська влада закрила монастир, келії розібрали, але церква і дзвіниця залишилися.

Монастир відновили в 1992 р. Ігуменею стала черниця Любов (Криванич). Збудовано два цегляні корпуси келій. Біля дерев’яної церкви спорудили муровану каплицю Всіх святих.