Церква св. Петра і Павла

Пушкіново

Церква св. Петра і Павла. 1997. (УПЦ)

Заснували село виходці з верховинських сіл Волового, Синевира, Торуня у 1927 – 1928 роках (восени 1927 р. поставили першу колибу), а в 1932 р. влада виділила землю під школу і кладовище. За одними даними, церкву поставили ще в 1928 р., за іншими – на початку 1930-х років.

Дерев’яну церкву купили в Хустському або в Тячівському районі і в розібраному вигляді сплавили Тисою до Вілока, звідки возами привезли в село. Це була зрубна споруда під двосхилим етернітовим дахом, увінчаним вежею під конічним верхом, а вівтарний зруб був вужчий і нижчий. Споруду поставили на бетонний фундамент на ділянці, подарованій Василем Бітляном, від дороги встановили дерев’яний хрест. Перевезенням церкви та її встановленням у селі займалися Іван Бобер, Юрій Дурневич, Василь Нірода та куратори Іван Сідей і Михайло Гнепа.

Згодом Йосип Тайстра збудував поряд дерев’яну каркасну дзвіницю, а один із трьох дзвонів виготовили у Пряшеві. Микола Бітлян записав дату 25 березня 1994 року – день, коли церква раптово згоріла. Вогонь знищив усі церковні документи, що зберігались у вежі. Дзвіниця вціліла і стоїть, вся обплетена рослинами, неподалік згарища.

З 1994 до 1997 року споруджено нову муровану церкву.