2008 р. Історія сповзає в море. Воронцовський палац гине

Олександр Савоченко, Галина Резникова, Сергій Козир

Дата: 02.12.2008

Крим, а заразом і Україна, може втратити одну зі своїх візитівок. Ідеться про Воронцовський палац в Алупці. Унікальна архітектурна пам’ятка – і парк, і сама споруда – невдовзі просто сповзуть у море. Ґрунт, на якому стоїть музей, поволі зсувається, і ніхто його не укріплює. Працівники палацу, звісно, борються зі стихією як можуть. Та, кажуть, удосталь ані сил, ані коштів вони не мають.

Паркова територія Воронцовського палацу в Алупці поступово сповзає в море. Узбережну зону поглинає Михайлівський зсув. Так стихію назвали геологи. Співробітники музею помічають тріщини й на підмурках будівлі. Якщо процес активізується, кажуть, бібліотечний корпус може від’єднатися від основного.

Костянтин Касперович, директор Алупкинського державного музею: “При определенном сочетании природных и техногенных явлений не исключена большая деформация”.

Найбільша ж загроза нависла над сходовим майданчиком, що провадить до пляжу. Щороку тріщини на ньому збільшуються. Ситуацію ускладнює магістральний каналізаційний колектор, що під Узбережною алеєю.

Костянтин Касперович, директор Алупкинського державного музею: “Этот оползень мы считаем наиболее опасным, так как реально обрушение этого склона. И с одной стороны – техногенная катастрофа”.

Геологи одностайні: Воронцовський палац руйнується через брак берегоукріплювальних споруд обабіч парку. Тож невеликий шторм чи злива розмиває територію. Фахівці кажуть: ситуацію можна виправити. Якщо розморозити державну програму із запобігання зсувам.

Ігор Смирнов, геолог: “Это не очень дорого. Мы наблюдаем, что весь берег закреплен. На эти два места не очень много денег надо. По сравнению с тем, что получает Алупка за весь год от туристов, это недорого”.

Музейники порахували: щоби захистити пам’ятку від зсуву, потрібно близько 11 мільйонів гривень. Таких грошей у них нема. Хоч Воронцовський палац щорічно відвідує близько 700 тисяч туристів, проте отримані кошти спрямовують здебільшого на підтримання експозицій і охорону.

Джерело: СТБ