Меморіальний комплекс

Євген Улозовський

Меморіальний комплекс: Братська могила жертв фашизму, радянських воїнів, 1943; Пам’ятний знак на честь загиблих воїнів-земляків, 1968 (іст). У центрі села.

Поховані: мирна жителька Т.Василина, троє її дітей, закатовані нацистами під час тимчасової окупації села 1941 – 43, та 5 воїнів 1076-го гарматно-артилерійського полку 163-ї та 180-ї стрілецьких дивізій 38-ї армії, які загинули у серпні – вересні 1943 під час визволення села від нацистських загарбників. Відомі прізвища всіх загиблих воїнів: рядові К.Герасименко, І.Домошонкін (в/ч. пп. 62036), С.Мисін, С.Шаталов, лейтенант П.Кумнов. Село визволено 11 вересня 1943.

У 1950 на могилі встановлено залізобетонну скульптуру воїна /2,5 м/, на чоловому боці цегляного постаменту /1,42 м/ – меморіальний напис.

У 1968 праворуч від могили встановлено залізобетонну стелу /2,5 х 3,15 м/ з прізвищами 184 воїнів-земляків, які загинули на фронтах Другої світової війни.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 38 А, оп. 9005, спр. 108, арк. 34; ф. 1428, оп. 2, спр. 16, арк. 18; ф. 417, оп. 10564, спр. 138, арк. 27 – 41; Державний архів Сумської обл., Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и её освобождение Красной армией 1941 – 1943». – С. 45; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 1303; «Журнал обліку могил воїнів РА і партизан, похованих на території Роменського району Сумської області» Роменсько-Недригайлівського об’єднаного міського військового комісаріату. – С. 124; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 470.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1065.