Церква Покрови

Церква Покрови

Анталовці. Церква Покрови пр. богородиці, 1834 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 57.

Анталовці (Антонівка) Ужгородський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1834. (УПЦ)

Найдавніша церква стояла неподалік теперішньої школи. У 1751 р. в селі була дерев’яна церква св. Миколи в доброму стані з двома дзвонами і всіма необхідними образами.

Теперішню муровану церкву, землю для якої дала сім’я Малиничів, будували 30 років. Кам’яні стіни сягають 1 м товщини. Усередині церкву розмалювали в 1928 – 1929 роках, а останнє оновлення стінопису виконав Федір Решетар з Ляховець у 1982 р. Ремонт храму і певна перебудова проводилась у 1936 р.

У 1980 р. зроблено зовнішній ремонт церкви.

У 1968 р. селяни збудували дерев’яну восьмигранну одноярусну каркасну дзвіницю, оскільки з церковної вежі погано було чути дзвони. Дзвіницю збудували Іван Шляхта, Василь Присташ, Федір Глюдзик, а куратором був тоді Іван Ганічка. Взірцем були восьмигранні дзвіниці в Худльові та В. Солотвині.

Дерев’яний хрест біля дзвіниці поставили 1945 p., а за церквою, біля гарних надгробків на могилах священиків стоїть мурований хрест з 1893 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 57.