Братська могила радянських воїнів

Лариса Восьмірова

Братська могила радянських воїнів, 1943 (іст) У центрі села, біля клубу.

Поховано 34-х воїнів 206-ї стрілецької дивізії 186-ї танкової бригади 10-го танкового корпусу 40-ї армії, які загинули у серпні 1943 під час визволення села від нацистських загарбників та померли від ран у дислокованих тут шпиталях. Відомі прізвища 5 воїнів: ст. технік-лейтенант М.Брудний (71-а СД 126-й СП), сержант З.Вільданов (в/ч. п/п. 3565), рядові М.Должин, І.Краснов, мол. сержант М.Мощан (в/ч. п/п.22155). Село визволено 20 лютого та 20 серпня 1943.

У 1958 на могилі встановлено бетонну скульптуру воїна /2,7 м/. На чоловому боці постаменту /2,76 м/ – меморіальний напис.

[Центральний архів Міністерства оборони Російської Федерації, ф. 206 СД, оп. 1, спр. 9, арк. 152; Державний архів Сумської обл.. Ф. НДБ «Хронологический справочник о временной оккупации немецко-фашистскими захватчиками Сумской области и ее освобождение Красной Армией 1941 – 1943». – С. 250; Паспорти військових поховань Сумського обласного військкомату. Облікова картка № 1546; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 473.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1224.