Церква Різдва богородиці

Церква Різдва богородиці 1917 р. Розібрана.

Джерело: підписи до картин Олега Ярмолюка з виставки “Втрачені церкви України”.

с. Баличі.

Мостиський.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1907.

Вперше церква св. Івана в селі згадується в документах 1456 р. У документі 1572 р. вже названа церква Різдва Пр. Богородиці. Попередня дерев’яна будівля походила з 1617 р. Це був тризрубний одноверхий храм, увінчаний на високому зрубі нави восьмибічним наметовим верхом з ліхтарем і маківкою, поставленим на низький світловий восьмерик. На емпорі над бабинцем була каплиця, оточена відкритою аркадою-галереєю. По вибудуванні у 1907 р. нової мурованої церкви стару розібрали.

Теперішня споруда хрещата в плані з дещо укороченими боковими раменами, увінчана над середхрестям світловим восьмибічним барабаном, накритим шоломовою банею. У 1908 році в церкві встановлено новий дубовий іконостас з 36 образами, а також зведено нову дерев’яну дзвіницю.

«Діло». – Львів, 1908, № 109.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 77.