Курганні могильники

Пам’ятка археології

IV-IV ст. до н. е.

Розміщення:

Сумська обл., Роменський р-н; с. Басівка, 3-4 км на північний схід від села, біля хут. Красний, на плато проти течії р.Хмелівки.

Загальний опис:

На околиці с. Басівка розташовано 3 курганних могильника. Група № 5 (на північний схід від села) налічує 51 курган, з них 10 мають діаметр до 30 м, 13 – від 11 до 20 м. В групі № 6 (на північний захід від села в урочищі Яриновка близько хут. Красний) налічується 27 насипів (7 мають діаметр до 30 м, 8 – до 20 м). Група № 7, що знаходиться в ур. Могили біля хут. Красний містить 22 насипи, з них один курган має діаметр до 30 м та 11 – до 20 м.

Розкопано 10 курганів, з них в 6 виявлено залишки дерев’яних склепів, що поряд з багатим інвентарем вказує на їхню належність небіжчикам з суспільної верхівки.

Могильники залишені місцевими племенами Дніпровського Лівобережжя, які з VI ст. до н. е. перебували під впливом так званої скіфської культури, що з’явилася у східній Європі у VII ст. до н. е.

Розкопувалися С.А.Мазараки (1897 р.), М.Е.Бранденбургом (1900-1901).

В післявоєнні роки обстежувалися В.О.Іллінською (ІА АН УРСР, 1946 р.).

Матеріали розкопок зберігаються в ДІМ (Москва), Ермітажі (С.- Петербург), Історичному музеї (Київ).

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Сумської обласної Ради депутатів трудящих № 659 від 19.11.1975 р.

Охоронний № : 95, 918.

Древности Приднепровья.- Т. II.- К., 1899.- С. 6.

Древности Приднепровья.- Т. III.- К., 1900.- С. 8.

Бобринський А.А. Курганы и археологические находки близ местечка Смелы.- Т. III.- Спб., 1901.- С.84.

Брандербург Н.Е. Журнал раскопок в 1888-1908 гг.- Спб., 1908.- С. 153.

Ильинская В.А. Скифы Днепровского Левобережья.- К., 1968.- С. 39-40.