Оправа євангелія

Чимало також архітектурних мотивів зустрічається в орнаментальних прикрасах золотарських виробів. Наприклад, спідня дошка срібної оправи євангелія, що зберігається в Полтавському художньому музеї (Полтавський художній музей, № 2288), карбована у вигляді арки з колонами, на фоні якої ангел в одязі, що нагадує українське вбрання, сміливим жестом підносить богоматері букет квітів. Під постатями стоїть кошик з квітами. На цоколі, який є основою для арки, викарбувана струнка постать гетьмана Івана Самойловича з піднесеною шаблею в правій руці і євангелієм під пахвою лівої руки, а перед ним зображена трибанна церква, характерна для української архітектури XVII ст. Посередині, між постаттю гетьмана й спорудою, вигравірувано стебло з написом: «Жезл силы венец славы», а навколо літери: І С Г В Є Ц П В З – «Іван Самойлович гетьман військ його царської пресвітлої величності запорізьких».

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 99.

Це, звичайно, не персональна книга І.Самойловича, а вклад його в якийсь монастир, найімовірніше – Мгарський. М.Жарких, 2.01.2007 р.