Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Розмір зображення: 800:563 піксел

Бедевля. Церква св. пр. Іллі, 1926 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 740.

Бедевля

Церква св. пр. Іллі. 1926. (УПЦ)

Спорудження дерев’яної церкви організував ігумен Боголіп (Церковник), що повернувся з російського полону після Першої світової війни. Землю під церкву продали брати Василь та Іван Вайнагії, а будівництво тривало, як кажуть у селі, чотири роки. Кошти збирали вірники. По 5 тисяч чехословацьких корон пожертвували Іван Вайнагій та Дебич.

У церкві довго зберігали книгу з записами всіх пожертв, але недавно її знищили.

Будували церкву майстри з Тереблі, а очолював роботу майстер Дарунда. Іконостас зробив місцевий різьбяр Василь Маркуш. Тепер роблять новий іконостас.

Церкву споруджено з дуба, але тепер стіни поштукатурено. Споруда в плані має хрест, утворений витягнутою базилікою та притворами по обох боках нави. На головному фасаді, крім центральної вежі, встановлено дві маленькі вежки, а на перехресті дещо приплюснута глава увінчує восьмигранний барабан.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 740.