Паспортна інформація

Городище давньоруського міста Белза

Пам’ятка археології

X-XIII ст.

Львівська обл., Сокальський район, м. Белз, ур. “Замочок”.

Загальний опис:

Товщина культурного шару на городищі перевищує 2,5 м. У верхньому горизонті переважають матеріали пізньофеодального періоду. Нижній горизонт насичений знахідками X-XIII ст.

Під час розкопок на дитинці виявлено рештки зрубаної споруди, значну кількість археологічного матеріалу давньоруського часу: фрагменти кераміки (іноді з клеймами на дні посудин), залізні шпори, ножі, бойову сокиру. До унікальних знахідок відноситься свинцева висла печатка з написом “Днеслово”.

На посаді літописного Белза виявлено залишки житлових споруд стовпової конструкції, знайдено багаточисленні вироби з металу, каменю і кості, скляні браслети, намистину та срібну монету, так званий празький гріш Яна I Люксембурзького, що датується 1310-1346 р.

Давньоруське місто Белз вперше згадується в літописі під 1030 р.

Городище розташоване на південно-східному передмісті сучасного м. Белза в урочищі “Замочок” між старим і новим річищем р. Солокії. Городище майже чотирикутної форми, оточене валами. Внутрішній вал розділяє його на дві частини – дитинець і посад.

У 1935 р. пам’ятка досліджувалася розкопками Я. Пастернака, а у 1962 р. обстежена П. Раппопортом. У 1974 р. на посаді літописного Белза велися розкопки експедиції Інституту суспільних наук АН УРСР під керівництвом В. Петегирича. Археологічні матеріали зберігаються у фондах Львівського історичного музею, Інституту суспільних наук АН УРСР та Ленінградського відділення Інституту археології АН СРСР (на 1975 р).

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.

Охоронний № : 755 (67)

Раппопорт П.О. Военное зодчество западнорусских земель X-XIV века.- М.: “Наука”, 1967.

Ратич О.О. Древньоруські археологічні пам’ятки на території західних областей УРСР.- К.: вид. АН УРСР, 1957.- С. 19.

Історія міст і сіл УРСР. Львівська область.- АН УРСР.- К., 1968.- С. 738-739.

Ілюстративні матеріали:

Генплан розташування городища.

Петегирич В.М. Раскопки в древнем Белзе. – “Археологические открытия 1974 г.”, М., 1975 г., с. 337 – 338.

Петегирич В.М. Раскопки летописного Белза. – “Археологические открытия 1979 г.”, М., 1980 г., с. 324.