Церква серця Ісусова

с. Березець.

Городоцький.

Церква Найсвятішого Серця Ісуса. 1931.

Попередня дерев’яна церква Вознесення Господнього була збудована у 1796 р. на місці давнішої. Частково ушкоджена під час боєвих дій першої світової війни. У 1924 р. архітект Лев Левинський розробив проект нової мурованої споруди, будівництво якої завершилося у 1931 р. Керував будівництвом майстер Ґрановський з Комарна.

Церква хрещата в плані. До квадратової нави, увінчаної банею на циліндричному свіловому барабані, з півночі і півдня прилягають півциркульні бокові рамена, вкриті півкуполами, зі сходу – такий же вівтар, а з заходу – прямокутний в плані бабинець з вужчим присінком, над яким на круглому барабані здіймається дзвоняста баня.

Церква, закрита у 1947 – 1989 pp., у 1982 – 1989 pp. використовувалася як будинок громадянських панахид. У 1992 р. добудована північна ризниця.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 25, справа № 1544.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 726 Колекція карт і планів, опис 1, справа № 1218;

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 220.