Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Біла Церква. Церква Вознесіння Господнього 1898 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 574.

Біла Церква Рахівський район

Церква Вознесіння Господнього. 1898. (УГКЦ)

У селі проживають румуни. У 1751 р. згадують дерев’яну церкву Вознесіння з недавно поставленою вежею, з усіма образами, з двома дзвонами, посвячену вікарієм Л. Бачинським.

Тоді ж згадують муровану церкву віком 700 (?) років, наполовину знищену водами Тиси, яку дала збудувати якась княгиня Драгома. Вдруге дерев’яну церкву згадано в 1801 р.

Зараз у селі стоїть мурована базилічна церква. Церкву повернуто греко-католикам у 1991 р. Останній ремонт проведено в 1993 р.

Збереглася легенда про давній монастир у Білій Церкві. Його збудували на високому березі ріки Тиси, щоб вода не знищила берег, і вода відступила. З часом монастир розібрали. Історичні згадки про монастир сягають XIVст., а заснував його Драгомир із сестрами, які “фундували і Грушівську обитель”. У 1788 р. монастир мав кам’яну церкву.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 574.