Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Розмір зображення: 800:619 піксел

Дерев’яна церква св.Миколи 19..20 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 86].

Мішкаровиця Воловецький район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1890. (УПЦ)

Давню дерев’яну церкву згадують у церковних документах за 1778 р. До цієї церкви Євангеліє купив Микола Кориш з дружиною Фецею 24 вересня 1749 р. Анфологіон купив Дмитрій Микитович з дружиною Агафією для бистрянської церкви Св. Духа 21 жовтня 1743 р.

Нині село приєднано до Біласовиці. Теперішню дерев’яну церкву і дзвіницю збудовано в повній відповідності зі стилевими особливостями регіону як з конструктивного, так і з художнього боку.

Церква гарно розташована на схилі пагорба, але суцільна обшивка бляхою відчутно псує враження від споруди. Як розповів цер-ківник Михайло Халус (1921 р. н.), батько і дідо якого теж були церківниками, церкву збудували майстри з Лазів Василь Ломаґа та Василь (?) Далекорей. Дерево закупили в Маткові на Галичині і там же його порізали на пилі в єврея (за іншою версією – на пилі в сусідньому з Матковом Гусному).

Очевидно, спочатку в церкві був старий іконостас з попередньої церкви, а ікони до другого іконостаса намалював німий художник з Галичини.

У 1970-х роках встановлено нові, посереднього малювання ікони. Напис на процесійному хресті повідомляє, що купив його Іван Халус у 1860 р. Біля церкви стоїть типова для долини Латориці дерев’яна двоярусна дзвіниця з трьома дзвонами. Два дзвони – без написів, виготовлені, за словами цер-ківника, в Ужгороді, а найбільший відлито в 1924 р. у Хомутові фірмою “Ріхард Герольд” на пожертви Гребіня і Калитича. Тоді ж спорудили і дзвіницю, для цього дідо церківника дав частину свого поля.

Довідка на сайті

Довідка на сайті