[3 чв. 19 ст.] Загальний вигляд

Рисунок Наполеона Орди. Праворуч – руїни замку Збаразьких.

Pałac Czosnowskich i ruiny dawnego zamku Zbaraskich. Widok od strony podjazdu. Pałac dwukondygnacjowy z trzykondygnacjowym ryzalitem zwieńczony krenelażem, z cylindrycznymi skarpami; od strony elewacji ogrodowej czworoboczna wieża z krenelażem i wieżyczkami na narożach; z prawej strony ruiny zamku połaczone z korpusem pałacu dawnym murem zamkowym. Dat.: 7 Lipca. Napis: Białokrynica Alex. Czosnowski; napis na podkładzie: Wołyń Białokrynica. 1862-1876. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 20,5 x 27,7 cm. Muzem Narodowe, Kraków. III-r.a. 4144 (Teka Wołyń). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 50]