Церква св.Михаїла (долішня)

Церква св.Михаїла 1905 р. в с.Білич Долішній [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 209].

с. Білич Долішній (Білич).

Старосамбірський.

Церква св. арх. Михайла. 1904.

Перші згадки про неї походять з 1507 р. Попередня дерев’яна будівля збудована в 1727 р. Це була тризрубна триверха церква бойківського типу, увінчана над навою чотиризаломним, а над вівтарем і бабинцем – тризаломними верхами. Вона згоріла у 1884 р. Церква розташовувалася на території, обведеній кам’яним муром, що згідно з легендою, був вибудуваний ще за часів нападів татарів на Русь. У 1762 р. над брамою, яка вела через мур, була збудована дерев’яна каплиця, посвячена у 1765 р. У 1904 р. на старому місці виставлена мурована, хрещата в плані з укороченими боковими раменами церква, увінчана на восьмибічному барабані середхрестя банею з маківкою. Автор проекту – архітектор Василь Нагірний зі Львова. По другій світовій війні весь час чинна.

Національний музей у Львові, сектор рукописів і стародруків, РКЛ 496 (F444), аркуш 24а – 26.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 146 Галицьке намісництво, опис 20, справа № 1486, 1487.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 589.