1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 800:525 піксел

с. Блищиводи. Церква Покрови пр. богородиці, 1910 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 10.

с. Блищиводи. (УГКЦ)

Церква Покрови пр. богородиці.

Вперше згадується у документах 1570 р. Попередня дерев’яна тризрубна одноверха церква, завершена над навою банею на восьмерику, була збудована у 1699 p., як свідчив напис на стіні вівтаря. У 1792 р. під неї підвели нові підвалини і стендари. У 1898 – 1899 рр. добудовано простертій бабинець. У 1910 р., як свідчить різьблений напис на надпоріжнику південних дверей в наву: “Року Божія 1910 дня 1 чєрвня”, за пароха Смерекова о. Олександра Виханського зведено нову дерев’яну будівлю (можливо, за проектом В. Нагірного). З 1961 до 1989 р. стояла зачиненою. У 1991 р. греко-католицька громада провела ремонт будівлі.

Розташована на рівній ділянці при сільській дорозі в південній околиці села. Церква тризрубна тридільна. Складається з ширшої наближеної до квадрату в плані нави, вужчого гранчастого вівтаря з невеликою прямокутною захристією при північній стіні та прямокутного бабинця. Незначно вищий зруб надопасання нави і нижчі зруби вівтаря та бабинця завершують низькі світлові восьмерики, вкриті шоломовими банями, увінчаними сліпими ліхтарями з маківками. Церкву оточує піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів та приставлені кронштейни, перерване в місцях прилягання ризниці і ґанків при південному вході в наву та західному – в бабинець. Стіни церкви при останньому ремонті шальовані вертикально дошками і лиштвами. На південний захід від церкви розміщена мурована стінна дзвіниця на дві арки, яку звели у 1997 р. взамін розібраної невеликої дерев’яної стовпової одноярусної будівлі.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 10.