Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 594:800 піксел

Буковинка. Церква св. арх. Михайла, 1814 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 213.

Буковинка Мукачівський район

Церква св. арх. Михайла. 1814. (УПЦ)

У 1649 р. в селі був священик, що проживав на чужій ділянці, а в 1690 р. парохія вже мала свою ділянку.

У 1692 р. село згадано як філію села Ряпідь (тепер Бистриця). До 1733 р. належить згадка про дерев’яну церкву.

Нині в селі стоїть типова кам’яна церква базилічної форми, зміцнена контрфорсами з північного та південного фасадів. Іконостас зробив І. Павлишинець. Поряд одноярусна каркасна дерев’яна дзвіниця з трьома дзвонами. Два дзвони виготовив Ф. Еґрі в 1924 та 1925 роках, а малий дзвін, відлитий Іш-тваном Ласло в Великих Ґеївцях, замовили 8 травня 1830 р. Василь Когут, Федор ІПебе-ла та Михайло Лапікай.

Мурований хрест біля церкви поставили Петро і Марія Катричі в 1915 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 213.