Церква св. Юра

Греко-католицька церква Святого Юра в Битові, була збудована між 1675 і 1685 рр. і спочатку була євангельською церквою. До 1859 р. у цьому костелі правили кашубською мовою, тому він називався "кашубським". За переказами у попередній церкві на цьому місці проповідував пастор Шимон Крофей, який 1586 р. видав Духовні пісні Мартина Лютера на кашубській мові, що було однією з перших спроб створення літературної кашубської мови.

1982 р. греко-католицька парафія придбала будівлю, яка роками не використовувалася і занепадала. Відновлення храму тривало шість років. Парафіяни дуже дбайливо ставляться до свого храму та прилеглої території. У січні цього року єпископ Аркадіуш Трохановський освятив новий хрест, що стоїть перед храмом. У серпні було завершено ремонт даху. Технічний стан храму та прилеглої території є дуже важливим, адже це місце, де відбуваються богослужіння, а також життя всієї греко-католицької парафіяльної громади – включно з наймолодшими парафіянами, які відвідують уроки релігії та вчаться співати.

Ellwart J. Kazuby. Przewodnik turystyczny – Region. Wydanie X. Gdynia 2009 – 366 s.