Золотоноша м

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка: 1576 р. Замок існував у 1616 р.; в 1627 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Черкаська область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.]

Містечко згадане у податкових реєстрах 1750 – 1756 рр. [ лівобережної України 50-х рр. 18 ст. – К.: 1990 р., с. 64].

Сирійський мандрівник Павло Халебський відвідав Золотоношу 22 липня (1 серпня) 1656 р. Він записав:

Затем мы проехали еще четыре мили и прибыли в местечко, подобное первому, по имени Золотоноша, с двумя церквами, из коих одна в честь Успения Владычицы. [ антиохийского патриарха Макария в Россию в половине XVII века, описанное его сыном, архидиаконом Павлом Алеппским. Выпуск 4 (Москва, Новгород и путь от Москвы до Днестра) // Чтения в обществе истории и древностей российских, 1898 г., кн. 4, с. 192 – 193.]

Верховна Рада України постановляє (21.11.1992, № 2819-XII): Віднести місто Золотоноша Золоніського району Черкаської області до категорії міст обласного підпорядкування.