Чарка Я.Чарниша

Чарка Я.Чарниша

Розмір зображення: 800:603 піксел

Наприкінці XVII – в першій половині XVIII ст. на Україні з’явився новий тип чарки, яка мала форму ковпачка. Такі чарки-ковпачки були дуже поширені серед козацької старшини та вищого духовенства. Багато з них позначено гербами власників. На одній чарці (ЧДІМ, № 3619) виявлено, наприклад, герб генерального судді Війська Запорізького Якова Івановича Чарниша. Щоб усунути бліки і підкреслити силует чарки, її поверхню зроблено матовою, і лише вузенька смужка під вінцями, а також герб позолочені. На геральдичному щитку герба вигравірувано торс (воїн без голови й ніг) з піднесеною шаблею в лівій руці. По кутах щитка ініціали власника герба – «ЯИЧ». (с. 69)

Срібна чарка з гербом Я. І. Чарниша – генерального судді Війська Запорізького. Чернігівський державний історичний музей, № 3619

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 66.